Food & Shopping
Задача: перенос лексико-грамматического материала модуля в ситуации речевого общения на материале о родной стране.
Ход урока
1.Организационный момент.
2.Речевая зарядка
3.Работа по теме урока.
4.Работа по учебнику.
5.Введение темы модуля.
Организовать беседу о национальной кухне, традиционных национальных блюдах, которые готовят по особым случаям. Работа над текстом урока может быть (в соответствии с условиями класса) организована в разных вариантах:
фронтальное чтение текста вслух;
самостоятельная работа с чтением про себя;
работа в парах/малых группах.
Организуйте лексическую работу на основе текста. Она может включать работу над кратким описанием (дефинициями) национальных блюд, транслитерацией их названий. Предложите учащимся задать свои вопросы шеф-повару. Окажите лексическую помощь в оформлении вопросов и ответов.
Предложите учащимся выполнить задания и ответить на вопросы. Выслушайте разные варианты ответов, организуйте обсуждение. Поощряйте развёрнутые ответы с использованием изученной в новом модуле лексики и грамматических структур.
Выйдите на монологические высказывания учащихся о рецептах любимых блюд и национальных праздниках, когда их готовят. Обсудите, что бы они приготовили на «Русский вечер», если бы были в гостях в Англии или Америке или в международном молодёжном лагере.
Предполагаемый ответ:
Russian cuisine is one of the most popular and widely spread in the world. French cuisine is elegant, Chinese cuisine is exotic, Russian cuisine is healthy and delicious. Russian dishes are easy to cook and they do not demand special ingredients. Traditional Russian cuisine is an important part of Russian national culture. Well-known dishes include: borsch (beet soup), olivie (potato salad), golubtsy (cabbage rolls filled with meat and rice, covered in a tomato broth), blini (pancakes), pirozhki (small pies), ponchiki (donuts). Russian cuisine has a rich history and offers a wide variety of soups, dishes made from fish, cereal, vegetables, fruit, mushrooms, berries. Peasants had to find a way to make cucumbers, cabbage and mushrooms last the winter. Pickling was the answer. But like so many things in Russia, it had to be done in a completely different way: while most of Europe used some form of vinegar, as the key component in the pickling process, Russians used salt.
Pickling is very popular in Russia. My favourite dish is pickled tomatoes, here is the recipe. Ingredients:
Tomatoes • Dill • Horseradish leaves • Cherry leaves • Blackcurrant leaves • Garlic • Summer savoury • Coarse grain salt • Water • Sterilised jars
Preparation:
Sort tomatoes by size and ripeness, wash in cool water.
For every 5 kg of tomatoes use 75 g dill, 30 g horseradish greens, cherry leaves and blackcurrant leaves (don't worry if you can't find all of these leaves: while all are desirable, any one of three will do fine), 6—7 garlic cloves (peeled), as well as a half sprig each of tarragon and savoury.
The amount of salt required for pickling depends on the ripeness of the tomatoes. Green or brown tomatoes need 70—80 g of salt per litre of water. Red tomatoes need 100 g of salt per litre.
Line the bottom of a sterilised jar with one third of the spice/herb/garlic mixture, with dill at the bottom.
Place tomatoes neatly on top of the spices until the jar is half full.
Place another layer of spice mixture on top of tomatoes, and then add one more layer of tomatoes. Place remaining spice mixture on top.
Add salted water, making sure tomatoes are completely covered, and seal jar.
Store for 2—3 months at 5 °C.
Open and enjoy.
6.Итоги урока. Оценки.
7.Домашнее задание: SB, SP on R, с. 4*; WB, с. 21.